Növényházak fűtése

Napsütés minden nap - még télen is

A mezőgazdasági üzemek számára elsődleges tényező, hogy a növények optimális növekedését alacsony energiaköltségek mellett érjék el. A növények számára biztosított megfelelő hőmérséklet sok örömet és hosszú élettartamot eredményez. A növényházakban használt központi fűtési rendszerek esetében a növények mellett a talajtakarót is felfűtik. A talajtakarót rétegek magas hőegyütthatója következtében ez komoly meleg-veszteséget eredményez.

 

Egészen más a helyzet a sugárzó fűtés esetében. A megjelenő meleg sugárzás közvetlenül a növényeket és a talajfelszínt melegíti. Az infravörös fűtés segítségével pontosan és kiegyenlítetten lehet a növényházak fűtését szabályozni. A pontos hőszabályozás optimalizálja a növények növekedését és a termények minőségét, ami kiegyenlített és igen hatékony fűtést biztosít a növényházak számára.

 

Kiegyenlített meleg eloszlás a növényházakban

 

A meleg sugárzás biztosítja a növények és a talaj felületén a hőmérséklet növekedést. A lineárisan elhelyezett infravörös sötétsugárzó berendezések karcsú felépítésüknek köszönhetően alig korlátozzák a fény beszűrődését [árnyékolás], ugyanakkor egységes és komfortos hőeloszlást biztosítanak az ültetvények számára.

 

Hőmérsékletszabályozás

 

A  fűtési rendszer tervezésénél figyelembe lehet venni a különböző éghajlati övezeteket. Ez teszi lehetővé, hogy napjainkban alacsony cserjéket és magas szobanövényeket egymás közvetomszédságában neveljenek. Ez egy olyan előnyös tulajdonság, ami nemcsak a növények növekedését, hanem az energiaköltségeket is kedvezően befolyásolja.

 

Növény szaporítás és -védelem

 

A sötétsugárzók elsősorban a növényeket és a táptalajt melegítik fel, és csak másod sorban a növényház levegőjét. A közvetlen meleg átvitel magasabb levélhőmérsékletet eredményez, mint a levegő hőmérséklete. Ennek következtében egyértelműen csökken annak a veszélye, hogy a levél felületének a hőmérséklete az olvadási pont alá essen, és „száraz levélfelületek“ alakuljanak ki, azaz csökken a baktériumos fertőzés és a kártevő veszély kialakulásának esélye.

 

A növények melegítése következtében csökken a páratartalom a felépítményben, ami elsősorban a gombás fertőzések kialakulásának visszaszorítását teszi lehetővé.

 

Lutz Gerstenkorn, a Seebauer-i növényház tulajdonosa:

 

„Két számunkra meghatározó előnnyel rendelkeznek a Schwank növényház fűtések: Használat és munkaminőség A növényházakban akár időközönként ki is lehet kapcsolni a fűtést anélkül, hogy tartani kellene a fűtési rendszer befagyásától. Ha viszont szükségünk van a melegre, akkor a dolgozóink hálásak a különösen rövid felfűtési idő miatt. Ezek mellett a sötétsugárzóval fűtött növényházakban az alacsony működési zajszint miatt sokkal kellemesebb dolgozni, mint a hagyományos berendezésekkel fűtöttekben“.


  • Növényházak fűtése,
  • a növényházakban használt központi fűtési rendszerek
  • növényház fűtés sugárzó fűtéssel

A sugárzó fűtési rendszer előnye a növényházakban első pillantásra látszik:

 

  • gazdaságosság
  • pontos és gyors teljesítmény
  • égés alacsony károsanyag kibocsátás mellett
  • módosítható fűtési zónák
  • kiegyenlített és természetes melegeloszlás
  • páratűrő
  • helytakarékos szerelés

FŰTÉSI RENDSZEREK

Schwank Rendszertanácsadó

SZOLGÁLTATÁS

Schwank fűtési rendszerek szolgáltatásai

ENERGIAKALKULÁTOR

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Click here for more information
OK