Infravörös fűtés

Alapelvek és funkciók

Az alapelvet a napsugárzásról másoltuk. A napsugarak anélkül hatolnak át a légrétegen, hogy felmelegítenék azt, és az energiát akkor adják le, azaz akkor melegítenek, amikor a felületekkel érintkeznek. A Schwank infravörös fűtési rendszerek is ezen a természetes technológián alapulnak, így tudnak csarnokokat energia takarékosan fűteni. Ott keletkezik a meleg, ahol az infravörös sugarak a felületekkel érintkeznek, például a bőrünkkel, a földdel, a gépekkel, a raktárkészletekkel vagy a termékekkel. Így a meleg közvetlenül a fűtendő területeken jelentkezik . A felületek magukba szívják a meleg energiáját, majd továbbadják környezetüknek. Így közvetve a helység levegője is felmelegszik. A levegő és a sugárzásihő hőmérsékletéből adódik a kiegyensúlyozott mikroklíma.

 

 Infravörös fűtés

 

Az infravörös fűtés – A fűtés hatékony módja

 

Ezt az elvet használják a Schwank fűtési rendszerei az energiafogyasztás és -költségek csökkentésére. A sugárzó hőmérséklet emelésével ugyanazon kényelemérzet mellett a levegő hőmérséklete csökkenthető. A levegő hőmérsékletének 1 K [°C] csökkentése megfelel kb. 7% energiamegtakarításnak. Minél jobban csökkenthető ez az érték, annál nagyobb lehet az energiamegtakarítás.

 

Az infravörös fűtés – A fűtés hatékony módja

 

A hőpaplan kialakulásának elkerülése a csarnokfödém alatt

 

A hő felfelé emelkedik – egy un. termikus felhajtóerő jön létre. Ennek az a következménye, hogy a hőmérséklet a magassággal együtt emelkedik. A Schwank infravörös fűtési rendszerei első sorban a felületeket melegítik; a levegő hideg marad. A termikus fölhajtóerő mértéke az épületen belül ezáltal csökken. A drága és fölösleges hőpaplan kialakulása a csarnoktető alatt így csökken. Ez egy olyan előny, amelyet egy az egyben látni fog az energiaköltségek alakulásában.

 

A hőpaplan kialakulása a csarnoktető alatt

 

Az transzmissziós veszteség csökkentése

 

Minél nagyobb a hőmérsékletkülönbség kés elem között, annál nagyobb az "erőfeszítés" ennek a különbségnek áthidalására - ezt nevezzük transzmissziónak. Ez a fizikai összefüggés érvényes a külső[TB] és belső hőmérsékletre[TA] is. A célirányos infravörös fűtéssel az épület egésze nem melegszik fel szükségtelenül, a különbség a helység- és a kölső hőmérséklet között kisebb lesz és ezáltal a transzmissziós veszteség is kisebb marad. Az infravörös fűtés használata során a levegő hőmérséklete alacsonyabb marad, mint a konvektív fűtési rendszerek esetében. Ezzel a transzmissziós veszteség is csökken.

 

Infrafűtés: A transzmissziós veszteség csökken

 

Rövid reakció- és felfűtési idő

 

Szemben a hőhordozós központi fűtési rendszerekkel [pl.: melegvíz] a Schwank infravörös fűtési rendszer közvetlenül a helyszínen fejti ki hatását . A hő közvetlenül a fűtés elindítását követően jelentkezik: A felmelegedés azonnali, a hőeloszlási idő teljesen kiesik. Az infravörös fűtési rendszer fokozatmentes szabályozása gondoskodik az állandó hőérzetről. A Schwank infravörös fűtési rendszereinek felfűtési ideje jelentős mértékben csökken a központi fűtési rendszerekhez viszonyítva. Így lehetséges hogy a fűtési rendszer üzemideje a minimálisra csökkenthető. És ez energiát takarít meg!

 

Energiamegtakarítás infravörös fűtéssel

 

Nincs elosztási veszteség

 

A központi fűtési rendszereket hosszú felfűtési idő és magas eloszlási veszteség jellemzi általában. Ez az energia- és hőveszteség általában a hosszú szállítási szakaszok és a közbeékelt továbbító készülék miatt alakul ki. A nem központosított Schwank infravörös fűtési rendszerek a primerenergiát [pl. földgáz, pbgáz, biogáz] közvetlenül meleggé alakítják át. Így elkerülhető a felesleges átalakítás és szállítás, és csak annyi energiát használ a rendszer, amire valóban szüksége van.

 

Meleg csak ott és csak akkor, ahol és amikor szükség van rá

 

A Schwank infravörös fűtési rendszer segítségével lehetséges a teljes csarnok, vagy akár csak egyes részterületek vagy munkahelyek energiatakarékos fűtése. Mint a világítást, úgy a meleget is ki- és bekapcsolhatjuk az egyes területi egységeken. Az eltérő fűtési zónák hőmérséklete egymástól függetlenül szabályozható így. Ennek köszönhetően lehet a szükségletnek megfelelő, a használatnak, műszaknak és munkaidőnek megfelelő fűtési értékeket beállítani. A használatnak megfelelő intelligens fűtési szabályzás lehetővé teszi az üzemidő és ezáltal az energiaköltségek csökkentését. Mivel a legtakarékosabb fűtés, a kikapcsolt fűtés.

 

Célirányos infravörös fűtés

  

Csak annyi fűtési teljesítmény, amennyire szükség van

 

Minden fűtési rendszer túlméretezett. Az éves lehetséges legalacsonyabb hőmérsékletre méretezve, a fűtési rendszerek ritkán működnek a maximális kapacitásuknak megfelelően. Ezért lehet a Schwank infravörös fűtési rendszereket fokozatmentesen szabályozható moduláris egységekkel telepíteni. Ennek köszönhetően a fűtési rendszer teljesítménye mindig az épület tényleges melegigényének megfelelően alakítható ki. Ez intelligens: mivel a hőkomfort növekedése mellett akár 14%-os energiamegtakarítás is lehetséges.

 

fokozatmentesen szabályozható infravörös fűtés a Schwanktól

 

Csak az a meleg számít, amit érzékelünk

 

A mai technikai lehetőségeknek megfelelően a hővezető anyagokat a hőveszteséggel szemben szigetelni kell . Ez vonatkozik az infravörös sugarakra is, melyek a felületekkel érintkezve hatékonyan fűtik föl azokat. A szigetelés tehát kétszeresen megtérül: nagyobb hőkomfort a tartózkodási területen és alacsonyabb energiafelhasználás.

FŰTÉSI RENDSZEREK

Schwank Rendszertanácsadó

SZOLGÁLTATÁS

Schwank fűtési rendszerek szolgáltatásai

ENERGIAKALKULÁTOR

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Click here for more information
OK